Viaplay-uitzendingen

Voor een voetbalwedstrijd, film of aflevering van een tv-serie moet je een aantal stappen doorlopen, voordat je de stream op je apparaat kunt bekijken. Nieuwsgierig? Kijk hieronder.

Om ervoor te zorgen dat je onze streams in goede kwaliteit kunt bekijken, wordt de content verstuurd via de zogenaamde Adaptive Bit Rate-technologie. Dat betekent dat de videokwaliteit en de schermresolutie worden aangepast aan de internetsnelheid en de capaciteit van het apparaat. Heb je een stabiele en consistente internetverbinding, dan is de weergave van de content ook stabiel en consistent. Als de verbinding varieert, varieert de kwaliteit van de stream waarschijnlijk ook en wordt de video wellicht gebufferd.

Wanneer je iets uit onze content kiest, wordt automatisch een verzoek verzonden voor toegang via jouw netwerk. Het verzoek wordt vervolgens onderschept door een CDN (Content Delivery Network), dat de benodigde gegevens over je apparaat en internetsnelheid verzamelt en naar de contentverspreider stuurt.

Het CDN is dus een systeem van broadcastservers die content leveren aan gebruikers op basis van verschillende variabelen. Het systeem selecteert automatisch het CDN dat technisch het dichtst bij de ontvanger is. Dat is niet per se het CDN dat geografisch gezien het dichtstbij is. Als de server overladen wordt of wanneer de server crasht, wordt de gebruiker automatisch verbonden met een andere server.

Is er sprake van vertraging bij live-evenementen?

Geen enkele broadcasttechnologie is 100% realtime, of het nu wel of niet wordt gestreamd. Viaplay streamt livesportevenementen met een vertraging tussen de 20 en 30 seconden voor de meeste gebruikers. Deze vertraging varieert per apparaat en kan soms langer zijn op oudere apparaten. Dit is vanwege technische redenen met betrekking tot de productieketen, die uit verschillende fasen bestaat.